Kalau mahu menjadi ketua


Kalau mahu menjadi ketua , kena la tahan badai dugaan. Ada orang suka kita, ada yang sebaliknya. Pemimpin hebat macam Mahathir pun dicerca dihina. Apatah lagi kita ni baru ja nak mengenal dunia.

Ini tidak, baru komen sikit menyinga bagai nak gila. Kata nak jadi ketua. Tapi menjadi ketua ni ada dua keadaan. Samada kita menjadi team leader atau group leader. Team leader ni, dia membawa semua ahli kumpulan dia bersama-sama dalam mencapai matlamat kumpulan. Group leader ni memimpin kerana sebuah kumpulan perlukan ketua untuk menunjuk arah. Tidak ada partisipatif dan semangat team (team spirit).

So hang letak la diri hang kat mana. Hang dok kondem orang. Tapi kalau kena kondem sikit melalak macam nak gila. Emo macam orang hilang akal. Ketua apa macam ni. Ni ketua haprak namanya.

Selagi hang takdak sifat selflessness, tak berkira kederat, berani menghadapi cabaran, terima kritikan, tak mudah patah semangat, hang boleh jadi ketua yang baik. Tapi kalau setakat nak buat organize function bodo macam ni pun hingaq satu dunia bila kena kritik, hang pikir sendiri la ‘level’ hang setakat mana.

Kalau tak mau bagi rezeki hang mahai, ati perut kena jaga. Jangan dok mendengki sangat. Jangan dok busuk hati sangat. Jangan dok cerca orang merata-rata. Jangan dok persoal rezeki yang tuhan bagi kat orang lain. Hang pun nak jugak apa yang orang dapat, kan?. Hang dah berusaha. Tak dapat, bukan rezeki hang la. Dok pedengki kat orang tu buat apa?? Apa hang ingat tuhan suka??

Kalau takdir Allah hang baca tulisan aku ni, terima la dengan hati yang terbuka. Kalau hang rasa hang hebat, ada orang lagi yang hebat dari hang juga. Dalam dunia ni bukan kita boleh dapat semua yang kita suka… Apa yang kita dah dapat pun dah besar rahmat daripada orang lain yang tak dapat satu hapa.

Dah pi buat keja daripada 24 jam dok pikir nak berenti dari mengajaq anak bangsa. Kesian depa, cikgu buat keja separuh hati saja. Macam mana anak bangsa nak berjaya. Dok ligan duit berjuta, last2 apa pun takdak, dok melopong tengok orang berjaya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s