MENCARI KESEMPURNAAN


Manusia itu kejadian yang sangat sempurna. Kejadian yang terbaik diantara ciptaan Allah. Maka kita adalah ciptaanNya yang sempurna. Kita sebenarnya telah sempurna. Mengapa pula kita mahu mencari lagi sebuah kesempurnaan??

Yang menjadikan kita tidak sempurna adalah andaian logik akal dan tindakan psyco motor kita sahaja. Tingkahlaku kita dipengaruhi pemikiran yang dipengaruhi persekitaran. Kita selalu melihat orang lain tidak sempurna kerana kita mahu melihat sebegitu. Kita melihat orang lain tidak cantik kerana kita memaksa akal untuk mencari rationalnya. Pandangan mata tidak menipu. Ianya terpulang kepada tafsiran akal. Tidak ada satu pun kejadian Allah yang tidak sempurna.

Kita dipandu akal. Akal tidak selalu boleh menerima logik. Bilamana akal berjaya dimanipulasi hati maka manusia itu akan mula keliru. Kerana di dalam hati ada sarangnya nafsu. Bergandingan hati dan nafsu membawa kepada lemahnya fungsi superioriti akal. Akal ini darjatnya tinggi. Kalau akal mula menjadi hamba rakyat, maka tentunya nafsu bersultan di hati dan beraja di mata.

Jadi, sekiranya akal tertewas, ditawan nafsu, hati menjadi raja yang zalim maka bantulah akal untuk kembali merampas kuasa, menduduki tahta. Moga-moga dapat dipenjarakan nafsu yang jahat. Maafkanlah hati kerana dibutakan nafsu.

Maafkanlah dia sekiaranya dia tertewas dengan hati sewaktu akalnya dibelenggu nafsu. Itu bukan pandangan mata akalnya. Itu illusi nafsu yang membutakan hati. Tidak ada manusia semaksum ambia’. Maafkanlah dia. Dia manusia biasa, seperti kau, aku dan dia….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s