Dulu-dulu


kalau zaman aku student dulu, ada PC tu kira tahap mewah la. Mana mampu beb mak aku nak beli. harap pinjaman JPA ja kalaupun nak beli (hutang JPA sampai la ni tak habis2 bayaq lagi). Tu pun aku tak beli. Balun kawan punya ja. Nak print, merata2 menjajau cari printer. Tu pulak sekeping 2 posen, pakai printer bubble jet. Punyala azab.

Kalau nak surf internet, memang cari lab ja la. Pagi2 dah tercongok kat depan lab sebab nak chop komputer. Nasib2 la lab tu takdak kelas, kalau ada kelas maknanya pi la cari lab lain.

Sekarang ni aku tengok rata2 semua budak pakai laptop. zaman aku dulu budak pakai henfon dah kira loaded, apatah lagi laptop. Ingat lagi time aku metrik, member aku guna ATUR 011. Kol dia pakai public phone, duit turun macam air.

Jarang-jarang sangat la nak jumpa budak2 matrik pakai hp. Bila dah masuk 1st year baru la trend pakai henfon ni menggila. Tu pun henfon besar gedabak macam Nokia pisang, Ericsson, Alcatel… dll. Aku pun pakai henfon masa final year. Skang ni, aku nak letak henfon aku atas meja pun malu, nengokkan kecanggihan henfon budak2 student ni. Mewahnya hidup depa kan??

Bila aku tgk budak2 sekarang ni, nampak sangat aku dah tua. Zaman aku sangatttt telah berlalu. Dulu kat foyer library tu budak2 lepak buat discussion. Skang lepak surf internet (wi-fi) sambil diskus. Dulu nak jumpak budak pakai keta pun jarang2, kecuali yang betul2 kaya atau yang buat sewa keta. La ni punya nak sekat budak dari bawak keta, stiker student sampai RM200 setahun.

Seronok juga jadi mahasitua ni. Dapat la rilekskan kepenatan otak layan kerenah manusia kat opis. Kalau belajar ni, kurang-kurang kita pening dan tensen nak buat assignment ja. Tu pun kadang-kadang Si teteh ni membantu aku mencari bahan. Dia pun tak sabar-sabar nak sambung master nampak gayanya.

K la.. kena berenti jap.. nak sambung cari bahan, next sunday ada presentation lagi… dan lagi… dan lagi..

One thought on “Dulu-dulu

  1. budak-budak skang sangat canggeh… luckily, i’m no at semenanjung or within KL area… haruslah tengok budak2 sekolah rendah yang sangat update….

    wondering how our children gonna be?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s