Masyarakat berperadaban (Civil Society)


Teringat-ingat bila tadi time class bila kami berbincang pasal civil society. Lepas habis ja presentation dari satu grup ni, trus berbagai2 perbincangan dan pendapat yang dilontar…

Antara pendapat best adalah dari one student from Algeria. Dia kata tidak wujud civil society yang sempurna di dunia ni. Semuanya umpama Utopia. Civil dalam konteks civil society is about civilization. Peradaban. Civil Society = Masyarakat yang berperadaban. Ni kira ikut tafsiran barat la ni. Tapi konsep peradaban, adab dan budi bahasa ni, Islam dah pakai lama dah. 1400 tahun yang lalu. Lebih awal dari konsep civil society yang diwacanakan oleh Barat.

Islam ajar semua umatnya tentang adab, tentang amanah, tentang accountabiliti, tentang etika. Al-Quran dah terpampang ayat2 mengecam orang yang rasuah. Tapi ironiknya, negara Islam yang pemimpin atau ketua negaranya terdiri dari orang Islam menjuarai senarai negara-negara terasuah di dunia. Negara dengan umat Islam terbesar seperti Indonesia pun menjadi antara negara yang paling rasuah. Tu tak cerita lagi negara-negara afrika macam Nigeria, Mali, Liberia. Tidak ku lupai juga negaraku Malaysia.

Negara yang ketua dan kepimpinannya bukan Islam pulak yang jadi negara yang paling bersih macam Denmark, Finland dan jiran terdekat kita Singapura. Apa kes ni? Sebagai orang Islam, aku patut terasa tempias malu pada bukan Islam.

So.. macamana dengan Malaysia?? Masih jauh lagikah Malaysia nak mempunyai sebuah civil society yang benar-benar bagus?? Tengok sendiri la keadaan persekitaran lepas sambutan tahun baru atau merdeka. Tengok saja pasar malam kita lepas habis depa meniaga. Sampah punya bersepah, masyaAllah. Tau apa depa kata?? kalau tak buang sampah, tak dak keja la kontraktor yang dibagi keja sapu sampah.

Tengok saja pemandu-pemandu kita kat jalan raya. Bawak keta macam jalan tu dia punya. Tengok saja public toilet kita lagu mana. Kotor dan menjijikkan. Tu toilet yang berbayar, kalau toilet free, tak lalu nak masuk.

Biasanya, orang akan bercakap soal sikap. Tapi, in my humble opinion, ini bukan lagi soal sikap, ini soal penghayatan, pemahaman, dan pembudayaan. Kalau tidak ada penghayatan, tak mau nak faham, tidak ada pembudayaan kepada peradaban dan kebersihan, sampai bila2 masyarakat Malaysia dok lagu ni. Bagi la pendedahan, peringatan, pendidikan hatta hukuman sekalipun, benda ni takan berubah.

Ada sesetengah kita bercakap berdegar-degar bab ummah la, agama la, ekonomi la. Ada pulak syok berborak pasal politik malaysia sampai ke politik dunia. Membangkang ini, tak setuju itu, tapi sudahkan diri kita sendiri membudayakan budaya yang terpuji. Tengok diri kita sendiri, samada kita ni on time dak kalau berjanji, bawak kereta kat jalan raya ikut peraturan dak? seal belt/helmet pakai dak? masuk toilet flush dak? nak amik makanan kat kenduri kendara beratur dak? Ludah merata-rata lagi? Buang puntung rokok kat mana?

Kita tengok yang kecik-kecik dan remeh temeh dulu. Benda-benda yang berlaku hari-hari kat sekeliling kita. Lepas tu baru kita pergi kepada isu yang lebih hebat macam, salahguna kuasa, rasuah, samun, ragut, keselamatan, kejiranan, perhubungan antara kaum, ekonomi, politik dll.

Aku memperingati diri aku. Aku pun kena mula dengan diri sendiri. Mai kita semua bermula dengan diri sendiri, perlahan-lahan membentuk masyarakat berperadaban (civil society). Kita bertatih dulu pun tak pa, apa masalahnya? Pemulaan segalanya adalah dengan kita. Tunjuk jari kat diri sendiri. Kitalah agen perubahan. Kita tu maksudnya termasuk juga kamu, kau, dia, demo, mu. hang, awak, dan segala isi buana.

Titik.

Haih!! Malaysiaku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s