etika dan pekerjaan


Baru-baru ni aku ada beli motor. Sejenis motosikal keluaran honda. Kapcai ja pun. Buat nak pi kedai runcit ngan beli suratkhabar. Bila balik kampung ni, moto dah jadi keperluan asas. Kejap2 ada tahlil, ada kenduri arwah, ada kenduri kesyukuran. Nak pegi ngan keta, dah jadi tidak praktikal pasal dekat sngat (Tapi jauh la kalau nak jalan kaki).

Berbalik pada tajuk cerita aku. Nak jadi cerita, moto yang aku beli ni tertanggal cat. Tak sampai 1 minggu beli. Jadi aku pun pi la kedai motor wat komplen. Si Salesman ni pulak lepas tangan. Dia kata cat tanggal bukan dalam kategori yang boleh waranti. Sekali lagi pengguna tidak dilindungi sepenuhnya. Kalau dah tak boleh sangat aku cadang nak file kes kat tribunal or buat report kat Persatuan Pengguna Kedah je la. Aku pikir at least somebody boleh hightlight kes aku. Kedai ni pun satu bangang, at least korang amik la komplen aku, then forward la kat HQ or Honda ke. Ni dak, wat tatau ja. Mangkaq betoi..

Ye la.. sapa tak panas hati kan, dah la motor baru beli, (cash pulak tu). Pastu baru 80km guna dah tanggal cat. What the heck. Memang betul la barang2 yang jual kat Malaysia ni quality compromised. Kesedaran kepenggunaan orang Malaysia ni masih rendah. Dalam aku dok bising-bising tu, (Aku pun ada sebut nak bawak pi tribunal pengguna) si mekanik tadi masuk dalam opis. Lepas dia cong ceng cong ceng ngan geng2 opis tu, dia pun talipon HQ company ni. Tanyakan kes aku. Aku beli motor ni kat Branch. Ding-dong punya ding-dong, mekanik ni kata okla bang, tinggal motor kat kedai, esok abang mai amik, pasal hari dah petang, kedai pun nak tutup dah. Tapi masalahnya sapa nak amik aku kat kedai motor ni. Dah la jauh. Aku nak balik naik apa. Bas bukan ada pun. (Lagipun aku tak reti naik bas)… to be continue

9 thoughts on “etika dan pekerjaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s