dia


Pelik. Satu perasaan yang aku kira telah lama mati. Aku tak pasti tentang kepastian perasaan itu. Yang pasti, bila aku tidak lihat dia, tidak dengar suara dia, tidak ada gelak tawa dia, hidup aku seolah-olah macam ada yang kurenggg.

Senyum!

Teringat bila dia suruh aku solat. Time tengah banyak idea nak mengarang, tetiba ada satu suara dibelakang aku. Dengan tangan dipinggang, mata dibulatkan, dia bersuara

“Cepat solat!”

Aku yang cuba delay seperti biasa pun menjawab; ” kejap,kejap, sikit je lagi”

Dia ;” ooooo kalau nak minta sesuatu dari Allah, cepat-cepat je nak Dia tunaikan”

Aku; ” Baikkkkkkkkkk, aku pergi sekarang” dengan seberapa pantas aku blah sebelum aku dapat tazkirah free petang-petang Ramadhan…

Comel je, aku kena marah sebab lambat solat…

Macamana la aku tak sejuk hati kalau dengan dia…

~
~
~
~
~
~

Mungkin ini yang dikatakan, jangan hanya merenung satu pintu yang telah tertutup rapat, sedangkan banyak lagi pintu yang terbuka untuk aku lewati.

Aku yang sangat kerdil ini sedang melihat kebesaranMu..

Damainya hati..

Terima kasih yang tak terhingga padamu Allah,,

3 thoughts on “dia

  1. Ehhh? Takdo do den sebut nikah kek sinun. Kalo da jodoh namo eh,takdo do sebulan duo bulan. Satu minggu pon sompek. Tapi ekau jangan plak wat gelojoh tak botompek..amek maso kona ati budi dulu. Raso-raso bulih besamo apo laie..bebawak la mulo ayat-ayat chenta ekau..kehkehkeh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s