subaidah (subed) dan roti milonya


“Hang dah kena mandrem dengan mamak subed ni ki, tiap2 petang roti milo” kata sahabat aku yang tengah tunggang tebalik siapkan tesis ni.

Agaknya la kot. Tiap2 petang, roti milo ngan ayaq pisang. Cuma semalam ja aku pekena roti banjir ngan nescafe ais. mana la baju2 aku tak semakin mengecik dan sentot.

kehkehkeh… lama aku tak dengaq perkataan sentot. Ni yang syok lepak sama2 kedah yang berbangga dengan bahasa kedahnya. Sorang mamat johor ni pun dah jadi kedah pekat kaw2 punya… kedah celup.

Sesetengah orang tu dok kedah dari kecik..tapi feeling2 orang Kayell. Kiranya, kalau cakap kedah ni kira kampung la. Padahal Tun Mahathir, negarawan terulung pun bantai cakap kedah ja… ” dah lama dah…dah lama dah”..

 

moral of the story; Bahasa tempatan, tak kira kedah, kelate, ganu, peghok, pahang, dll sememangnya ada keunikanya yang tersendiri. Hargailah kepelbagaian gaya bahasa yang kita ada. Tak payah la nak merak sangat ngan key ell kome tu..Kak Limah tak layan de slang key ell kome tu kat kuale ni…

 

Anyway, aku memang terhibur melepak ngan korang petang2 gini. Thanks sebab menghilangkan stress sekejap sebelum aku kembali berjuang sampaila lebri katup. Lepas ni mesti aku rindu subed dan roti milonya… dan yang paling pasti, aku akan merindui ahli2 minum petangnya yang kebanyakkannya mengidap sawan gelak…

Sekian.

3 thoughts on “subaidah (subed) dan roti milonya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s