tiga cerita


Cerita Pertama

Hari jumaat lepas punya cerita. Time on the way pergi kerja, aku ternampak satu brader berenti motor tepi jalan tapi sebelah lane kanan kat bulatan besar sebelum selekoh naik ke Shangri la. hati aku pun menggetus “pe hal mamat ni berenti moto kat sini time kereta laju-laju nak masuk keja ni, tak ke bahaya”.

Lepas aku pass by mamat ni, baru aku nampak apa sebenarnya tujuan beliau berenti motor tu. Terlihat beliau sedang mengangkat bangkai anak kucing yang  kena langgar–tak tau la sapa yang langgar.  Diangkat dan diletakkan di atas rumput.

Tiba-tiba aku rasa bersalah. Cepat sangat buat kesimpulan.  Rupanya beliau sebenarnya jauh lebih mulia pekertinya daripada aku. Kalau aku pun tak tentu lagi aku nak berenti kereta dan alihkan bangkai anak kucing tu.

Begitulah berbeza-beza tuhan jadikan rasa hati manusia. Ada yang sekadar memerhati dan berasa kasihan. Tetapi tuhan jadikan hati pemuda itu bertindak, tidak sekadar berperasaan. Kalau seekor bangkai kucing pun beliau boleh muliakan, apatah lagi kepada sesama manusia. Semoga Allah pelihara kehidupan pemuda itu. Amin…

Itulah kelemahan aku sebagai manusia. Cepat sangat membuat kesimpulan dari pandang mata kasar. Tak selidik apa yang terjadi disebalik. Kadang-kadang, tuhan nak tunjuk/bayar cash, kadang-kadang dia delay.

Aku harus lebih menaakul..

Cerita Kedua

Ada orang suka berahsia. Kalau diceritakan rahsia, bukanlah lagi rahsia namanya. Berahsia itu ada banyak tujuan. Biarlah tujuan itu hanya yang baik-baik. Tapi, kadang-kadang, kerana perahsianya kita membuatkan ada orang membuat kesimpulan yang salah tentang kita.

Macam aku. Pernah membuat kesimpulan yang salah. Bila aku tahu hakikat disebalik rahsia itu, maka aku tahu aku silap. Tambahan pula, bukan menjadi hobi aku korek rahsia .

Aku silap kerana aku mencipta jawapan daripada rahsia yang tidak diberitahu itu (untold secret).  I learnt my lesson, again… Sekarang aku faham, biarpun agak terlambat untuk berpatah balik.

Redha..

Cerita Ketiga

Terlepas nak tgk rancangan Dai’ Millenium last week.  Seronok tengok Pendakwah yang muda-muda belaka. Alhamdulillah, masih ramai yang mahu jadi pendakwah. Kita semua pun boleh jadi pendakwah. Macam Nabi suruh kita sampaikanlah walau satu ayat. Tak payah tunggu nak jadi agamawan. Pendakwah jugak tu.

Cuma masalahnya, tanggapan masyarakat. Nak berdakwah kena lulusan agama. Kena ada sijil agama bertingkat-tingkat. Kena balik Al Azhar, balik Mesir. Baru orang respek. Kita nak berdakwah nak suruh orang respek ke nak suruh Allah respek?

Aku ada pengharapan. Aku harap pak-pak Ustaz muda jangan cepat judge orang itu, orang itu tak baik, orang ini jahat, orang sana sosial, orang sini sekular. Jangan buat orang-orang begini takut nak dekat dengan orang agama. takut kena label, takut kena cop, takut kena sindir.

Pak Imam kat kampung aku pernah berborak ngan aku. Dia kata, kerja dakwah ni ada macam-macam cara. Ajak main bola pakai track suit pun dah kira dakwah. Ada banyak elemen dakwah dalam tu,. Contohnya bersukan, menyihatkan badan, pakai track suit, balik before azan dll. Tak perlu nak cerita bab hukummmmmm ja..

That why dia kata nak jadi pendakwah yang baik tidak hanya  sekadar  ilmu penuh di dada..

Perlu juga ada tiga perkara yang datang bersama-sama umur dan pengalaman..

1. sabar.. –>bukan sembrono

2. Hikmah (wisdom).. –>Bukan menghukum (judging)

3. Senyum..(smile).. –>bukan menyombong

Bila aku pikir-pikir, betul lah tu. Sebab tu, umur dan pengalaman membezakan tindakan seseorang. Aku bukanlah pendakwah. Jauh sekali. Nak claim diri baik pun tak tergamak. Sentiasa sedar diri.. Sentiasa!!!

Tapi selagi mana akidah aku belum tergelincir, aku masih ada peluang untuk baiki diri. Doakan aku, sebagaima aku sentiasa mendoakan kamu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s