Cerita pasal facebook


Kata orang facebook ni macam pisau. Kena pandai guna. Kalau cuai, boleh terluka jari sendiri. kadang-kadang terluka jari orang lain juga.

Pengguna facebook ni pun macam-macam ragam. Ada yang guna promote barang, share tempat makan, kongsi common interest malah jadi tempat cari jodoh pun ada. Again, terpulang pada masing-masing niat dan tujuan.

Adapun, FB ni boleh jadi tempat menjana dosa, boleh jadi tempat menjana pahala. Yang jadi ustaz ustazah pun ramai. Share perkara-perkara agama ni baik. Tapi, kena rujuk kat guru yang musryid dulu. Check betoi ka dak fakta. Jangan main click dan share saja. Kena pandai beza antara info dan knowledge.

Memandangkan dunia ni dah tanpa sempadan,  nak bergosip dan mengumpat pun tak payah  keluar rumah. Kat wall, chatting boleh je beraktiviti mengumpat ni. nak unfriend si polan dan si polan ni pun boleh secara berjemaah.

Bab posting2 gambar pun satu hal. Yang tukang post memang memang dah macam tu. Suka post gambar segala bagai. Semua benda dalam hidup dia nak berkongsi dengan orang. Dari hal rumahtangga, anak-anak, sosial life, opis, kawan-kawan semua nak upload. Semua nak kena bagitau orang.

Suka sangat kalau orang ‘like’ dan komen-komen posting dorang. Lagi orang puji, laaaaagi dorang suka. Hadap sangat dengan sanjungan dan puji-pujian orang. Padahal, berapa banyak kawan yang ‘plastik’ dalam freindlist tu pun dia taktau sebenarnya. Depan  lain, belakang mengutuk bukan main.

Sebenarnya memang ada spesis manusia macamni. Setiap saat dalam hidup dia, mesti nak kena upload. Kalau tak upload satu hari, mungkin boleh pitam. Mungkin juga loya-loya nak muntah.

Mana-mana pergi pun nak bagitau. Check in sana, check in sini. Travel sana, travel sini.

 

Bagi aku la kan…Biarkanlah. Dah dia suka macamtu, nak buat macamana. Hidup dia, dia punya suka. Tak suka tak payah baca. Hide je kalau takut nak unfriend.

Realiti dan fantasi mereka bersatu di alam maya.

Cumanya, bagi aku, kalau nak upload tu biarlah berpada-pada. Jangan sampai memakan diri. Jangan sampai kita ter’riak’ dalam tak sedar. Tak payah nak menunjuk-nunjuk sangat dengan kehidupan kita yang sementara ni.

Kita bukan makin muda. Buruk pulak nampak  gambar-gambar kita mengalahkan budak sekolah rendah.

Orang tahu kita kaya, maka kita mampu makan kat tempat-tempat hebat, melancong satu dunia, shopping hari-hari, pakai barang branded-branded. Tak payah upload bagitau pun orang tahu. Tak payah tunjuk kat satu dunia keberadaan kita

Orang tahu jawatan kita tinggi, kerja kita banyak, kita busy giler… tak payah nak upload meja kita penuh dengan kertas kerja/paper/surat bagai.

Ucapkan sayang,selamat hari lahir/happy anniversary kat suami/isteri secara live kepada mereka. Tak perlu upload  kat FB. Lebih terkesan di hati.

Telefon kawan kita secara peribadi kalau betul kita ikhlas nak ucap selamat hari jadi. Ajak keluar, belanja makan sekali.

Sama la jugak macam nak invite ke kenduri kawin. Telefon sendiri jemput secara peribadi. Paling tidak sms/wasapps. Ni main tag kat FB je. Nampak tak ikhlas walaupun kita sebenarnya ikhlas. (Ikhlas ni tiada ukuran pasti).

Anak kita pandai. Kita tahu, keluarga kita tahu. Cukup kita saja yang menghargai kepandaian anak kita. Belikan hadiah, raikan kejayaan dia…takpayah nak upload markah anak, nombor berapa dia dalam darjah.

Jujur dengan kehidupan kita sendiri. Tak payah bagitau sesuatu kepada orang yang tak perlu tahu. Aku faham, sesetengah kita sangat bangga dan gembira dengan sesuatu yg mereka dapat atau capai Sebab tu kita rasa macam kita nak berkongsi berita gembira dengan satu dunia

Ironicnya,  kita meminta privasi kita dihormati oleh orang lain, kita sendiri tidak gagal menjaga privasi diri daripada menjadi tatapan umum seantero dunia.

Kalaupun kita tak berniat nak menunjuk, cara kita  macam nak menunjuk2. Jangan lupa…riak, takabur, ujub ini boleh  terjadi walaupun tanpa niat hatta dalam kita tak sedar.

Peringatan untuk diri sendiri.

Sekian. titik!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s