allspark


Berhabuk sudah blog aku.

Baru ni ada sorang yang duduk nun jauh di utara tanya awat lama tak update blog. To be frank, aku memang lupa password. Puas memikir apa password aku.

Ye la, nak menulis pun mestila sesuatu yang menarik untuk di baca. Kalau salah tulis, nanti jadi menunjuk-nunjuk pulak. Termasukla menunjuk alim dan suci.

Nak tulis yang jiwang-jiwang pun dah lama jiwang ni berkarat. Nak kayang ayat-ayat puitis pun dah makin hilang sengat. Nak jadi lelaki kelakar pun dah tak berapa kelakar.

Nak update pasal nasihat pun aku bukanlah orang yang ahli dan serba tau. Diri sendiri pun tak ternasihat.

Cuma satu ja aku suka nak share pasal maaf dan meminta maaf.

Nak minta maaf ni bukan satu perkara yang mudah. Orang yang egonya tinggi adalah orang yang sangat susah memohon maaf.

Betul jugak, patutnya benda ni terpantul kat diri sendiri. Aku sendiri pun apa kurangnya.

Dan untuk memaafkan kesalahan orang juga memerlukan jiwa yang besar. Bukan senang nak memaafkan orang terutamanya orang yang membuatkan hati kita berparut akibat sakit hati dan benci.

Itulah selagi mana namanya manusia. Mana pernah terlepas dari berbuat salah. Ubatnya, kalau kita bersalah, mintalah maaf. Kalau orang lain bersalah maafkanlah.

Ustaz kata setiap kali nak tidur, kita maafkan semua orang baru kita tido. memang cakap senang. Easier said than done. Terpulang pada diri nak telan dan hadam.

Ye la.. hati manusia ni susah nak kawal. Hati yang sentiasa di bolak balik. Tapi kalau sampai dah tawar hati baru nak minta maaf, biasanya persahabatan dan relationship tu tak akan sama la macam mula mula-mula dulu. Kan?

Just a piece of advice from someone i know dearly..

“If your sensing something is not right, fix it or end it before you jump into marriage life. Sometimes there is a lot of hint given, but manusia suka membutakan hati atas sebab sayang. When thing happened after married baru nak rasa menyesal. Selagi ada peluang memilih, grab the chance”  

“When someone is so happy with you, she’ll be anticipated to pick your call and feeling contained with you, reply your text a thousand times a day and look forward to go out with you.  When the spark is long gone, you can see it, you can feel it. Your heart won’t lie. Trust me”

Aku maafkan kamu, kamu dan kamu walaupun tiada sebarang permohonan maaf diterima ..dan aku mohon maaf untuk segala-galanya.

Sekurang-kurangnya aku berusaha memohon maaf. Sekurang-kurangnya semuanya akan berakhir dengan baik akhirnya.

titik.

— Mencari yang sempurna itu tidak akan mampu disempurnakan–

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s