Nilaian


Life is not only about us and people that we know.

Kita suka judge orang tanpa sempat kita berkenalan pun. Kita nilai orang macam kita ni  sangat berkelayakan menilai orang lain seadanya.

Do not judge the book by its cover. Yang pakai serban kopiah pun tak semestinya warak. Yang rambut blonde sekalipun bukan pasti ahli neraka.

Kadang-kadang, apa yang kita tahu tentang orang itu sangat sedikit walaupun kita dah kenal bertahun-tahun.

Tak adil kalau kita terus menilai apatah lagi baru sehari dua kenal.

Apatah lagi kita menilai seseorang dari cakap-cakap orang.

Tidak adil. Sangat tidak adil. Lagi-lagi orang yang dinilai terus dihukum tanpa peluang untuk membela diri.

 

—-+++++++++————————————————————————————————+++++++

Muka jahat dan Muka baik

Bak kata kawan aku, kalau muka jahat, kalau memang jahat, sesuai nampak jahatnya. tapi… kalau muka baik,  memang confirm kita akan tersalah sangka.

Muka baik tapi hakikatnya tak berapa baik ni memang sangat bahaya. Bahasa lembut, ayat manis, tertib lendik.

Bermuka-muka. Sapa pun tak sangka. Hipokrit!

Tapi ye la. Kalau berpura-pura, satu hari mesti terbit true colour. Kau cover la macamana sekalipun.

Dah tentu-tentu memang perangai tu ada dalam diri.

Sebab tu pepatah melayu kata sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua.

Kata orang, orang macamni jangan kasi chance. Kasi letop semua. Biar pecah tembelang. Biar busuk semua orang boleh bau.

Aku kata tak boleh la. Kadang-kadang life is not only about us. Kalau kita letop akan ada orang lain yang tak bersalah akan terlibat sama. Tak pasal-pasal terlibat.

Ada orang lain yang tak bersalah akan menanggung salah dia. Sedangkan orang lain tak buat salah pun. Tak terlibat pun at the first place. Ko faham tak?

Takpela, kalau dia tak nak jaga aib diri sendiri, kita bantu la jaga. Tak rugi pun. Yang penting, kita tak aibkan orang. Tu ja.

Aib kita ni pun berlambak-lambak. Sebok sangat nak bukak aib orang dah kenapa? Kalau Allah telanjangkan aib kita, mana kita nak letak muka.

Lama mana sangat mereka boleh berpura pura, bermuka-muka. Lambat laun orang tahu juga.

Lama mana nak sangat sembunyi-sembunyi, nak cover-cover. Bukan kita berdua saja ada mata. Bukan kita dua saja ada telinga. Bukan kita dua saja ada mulut.

Zaman sekarang zaman internet. Semua maklumat dihujung jari. Viral memviral ni macam pendemik. Bahaya dan membahayakan.

Jangan ingat orang tak tahu dan tak akan tahu.

Jangan ingat aku tak tahu… alahaiiiii!!!!

Kalau kita tak nak kesian kat orang seperti ini, kita kena kesian la kat orang lain yang tak ada kena mengena dalam ini wayang gambar.

 

Takkan la kita takda perasaan kesian langsung???? kan??? Kalau pun dia tak kesian kat diri dia sendiri, kita tolong la kesian bagi pihak dia.

Kalau aku boleh rasa kesian tak sampai hati, why can’t you….

Besi padu pun boleh cair… inikan pula hati manusia..

Kesiannnnn…

titik

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s